Llibertat del karma familiar

Pregunta: Recentment he vist una caligrafia seva als Estats Units, que deia: «Llibertat del karma familiar». Què vol dir això? Per què és important?

Mestre Zen Seung Sahn: La base de la família és l’emoció. Les connexions emocionals fan la família. Però l’emoció i l’amor són diferents. L’emoció significa sentiment d’oposats: m’agrada/em desagrada, bo/dolent, meu/teu. L’amor vol dir que no hi ha oposats –només donar, donar, donar– sempre donar.

La comprensió és al cap; les emocions són al cor. El nostre centre –el tantien– es troba just a sota del melic. Si manteniu tota la vostra energia allà, podeu digerir la vostra comprensió i les vostres emocions. Llavors les emocions es transformen en gran amor i gran compassió. A més a més, la teva comprensió es converteix en saviesa. Per tant, quan el teu centre es torna fort, pots controlar els teus sentiments, la teva condició i la teva situació. Quan estàn clares, apareix el nostre veritable treball: ajudar a tots els éssers. Aquest és el gran camí del bodhisattva.

Mestre Zen Seung Sahn

(De l’Escola Kwan Um de Zen)