El gran sofriment ajuda aquest món

Sovint el mestre zen Seung Sahn deia: «Si la direcció de la vostra vida és clara, llavors tota la teva vida és clara. Si la teva direcció no està clara, la teva vida sempre serà un problema».

La raó per la qual practiquem el zen és per comprendre’ns a nosaltres mateixos completament, assolir la nostra naturalesa original i salvar tots els éssers del sofriment. Aquesta és la nostra direcció: la feina original de tots els éssers humans. En això, no hi ha «jo, mi, meu». Si tenim «Jo, mi, meu», tindrem patiment, garantit.

Una vegada un monjo va anar al mestre zen Seung Sahn i li va dir que volia deixar de ser un monjo perquè la vida del monjo per a ell era un infern. El mestre zen Seung Sahn va respondre: «Si la teva direcció és clara, fins i tot viure a l’infern no és un problema». Això vol dir que si voleu ajudar a aquest món, fins i tot el sofriment no hauria de ser un obstacle. El més important és la direcció. Si la teva direcció és clara, el patiment que experimentes es converteix en «Gran patiment» i ajuda a tot el món. Així que, què vols?

Mestre zen Dae Kwang

(De l’Escola Kwan Um de Zen)