Controlant el nostre karma

Com la majoria de les persones no són conscients del seu karma, no poden connectar els punts entre causa i efecte. Només de vegades, quan els resultats ocorren immediatament després de la causa, per exemple, quan posem el nostre dit en aigua bullint, podem connectar aquests punts i aprendre la lliçó. Amb el karma, només tenim una opció: o el karma ens està controlant, o nosaltres estem controlant el nostre karma. Practiquem per estar a càrrec de les nostres vides i ajudar els altres: controlo el meu karma; El meu karma no em controla.

Quan controlem el nostre karma, podem canviar-lo. La majoria de l’karma és karma persistent, karma “sobrant”. Aquest karma persistent és el més difícil de solucionar, perquè es crea per accions molt petites i insignificants que es repeteixen cada dia. Seguim repetint i repetint algunes accions o pensaments durant molt de temps, i a la fi, obtenim el gran resultat d’aquestes accions. Sorpresa! Si realment mirem de prop, veurem que grans resultats kármics van ser creats per algun tipus de karma persistent. Per tant, és important estar al tanto dels nostres petits hàbits diaris.

Si volem canviar el nostre karma, primer hem d’entendre els nostres hàbits. El següent pas és aconseguir aquesta comprensió. Ser conscients que tenim alguns hàbits negatius és el primer pas, però no és suficient. La comprensió no pot ajudar. Assolir l’hàbit vol dir que aquesta comprensió té una mica d’energia. Només llavors podrem decidir: “Vaig a canviar!” Després de prendre una decisió ferma, ens cal tenir un mètode per canviar-la.

La manera hàbil de començar tot el procés és crear el que Charles Duhigg diu un “hàbit clau”. Aquest nou hàbit pot iniciar un efecte dòmino al canviar no només un sinó molts hàbits amb el temps. No et preocupis per la resta del nostre karma, només fes això. Si tractem de canviar moltes coses alhora, fallarem. Per a l’estudiant zen, res podria ser un millor hàbit clau que el costum de meditar a primera hora del matí. Al matí, la força de voluntat de tots és la més forta. Mentre estem asseguts quiets i simplement respirem amb la part inferior de l’abdomen, podem recarregar la nostra bateria de força de voluntat. No hi ha manera de canviar-nos si tenim un centre feble, és a dir, si la nostra bateria de força de voluntat s’esgota.

Així que comencem el nostre dia amb una mica de pràctica, només 10 minuts cada matí. Amb el temps, aquest petit hàbit de 10 minuts de meditació cada matí desencadenarà un efecte dòmino de canvis positius en la nostra vida. El mestre zen Ko Bong solia dir: “No et preocupis pel teu karma; només fes l’hàbit de practicar fort”.

Per Andrzej STEC JDPSN