06. Regles del retir

S’espera que tots els participants segueixin les regles següents i mantinguin l’harmonia de la comunitat durant el temps de retir.

1. El retir es fa en silenci. El Mestre Zen Seung Sahn va dir: «El silenci és millor que la santedat». Bodhidharma es va asseure en silenci en Sorim durant nou anys. El silenci aprofundeix la nostra pràctica, i ens beneficia a nosaltres i als altres. Si el teu treball no requereix que parlis, guardar silenci t’ajudarà.

2. Arriba a temps a totes les sessions de pràctica, xerrades Dharma i àpats. Dirigeix-te sempre a la sala del Dharma puntualment quan toquin el moktak de cinc minuts. No entris ni surtis de la sala del Dharma durant la meditació o els cants, excepte per anar o tornar d’una entrevista.

3. La meditació caminant és la continuació de la meditació asseguda. Pots sortir de la sala Dharma durant la meditació caminant quan sigui necessari. En tornar a entrar a la sala del Dharma, fes-ho en silenci en el teu lloc apropiat en la línia.

4. Tothom ha d’assistir a totes les sessions de pràctica, incloent els àpats i el període de treball. Si estàs malalt i no pots assistir, si us plau notifica-ho al Head Dharma Teacher (HDT) abans de la sessió de pràctica que has de perdre’t.

5. Si us plau, no et moguis durant la meditació. Si tens son o et fan mal les cames, si us plau fes una petita reverència i posa’t de peu darrere el teu coixí.

6. No es poden utilitzar telèfons mòbils, ordinadors personals ni tauletes durant el retir. Totes les comunicacions externes estan suspeses durant la durada del retir i al Centre Zen no hi haurà servei de wifi. En cas d’una emergència, notificar al HDT.

7. El HDT controlarà l’obertura i tancament de les finestres i els llums de la sala Dharma. Si tens algun problema o petició, digues-li al HDT.

8. No facis servir roba de colors brillants durant el retir. No facis servir barrets a la sala Dharma.

9. No es permet fumar en el Centre Zen, si us plau, ves a la zona designada per a això.

10. Si us plau, no llegeixis llibres personals durant el retir, només els llibres i revistes de la bibliotaca del Centre Zen. Llegeix-los durant els descansos i torna’ls a la prestatgeria.

11. Cadascú tindrà una tasca que fer cada dia durant el període de treball, sobretot netejar el temple i treball a la cuina. El període de treball és part de la pràctica formal. Si us plau, fes el treball assignat amb atenció plena.

12. Si tens algun problema de salut o necessitats dietètiques especials, si us plau, avisa el HDT amb antelació.

13. Si algun participant trenca alguna de les regles anteriors, se li demanarà que abandoni el retir.