La ment «res»

Vaig preguntar a molta gent gran de l’hospital: «Quin és el propòsit de la vida?» o «Què n’has tret de la vida?» i molts van contestar: «Res». Potser tenen una bona feina, una bona família, una bona muller o marit, però ara, tot això, no els pot ajudar. Entenen que volen alguna cosa que no poden tenir, per això diuen «Res». Això és entendre «res». Però aquesta comprensió no els pot ajudar, per això pateixen.

El Zen significa assolir aquesta ment «res». El Buda va dir: «Si manteniu la ment clara moment a moment, obtindreu la felicitat a tot arreu.»

El Zen es assolir aquesta ment «res» i fer-la servir. Com utilitzar-la? El Zen significa convertir aquesta ment en una ment de gran amor. La ment «res» significa que no hi ha «jo, meu, a mí», no hi ha cap obstacle. Així, aquesta ment pot canviar a la ment de Gran Compassió, la ment de l’acció per a totes les persones. Això és possible.

La ment «no res» no apareix, ni desapareix. Així, moment a moment, és possible mantenir la situació correcta. Aleshores, la teva ment és com un mirall: quan estiguis amb els teus pacients, sigues un amb ells. Llavors, ajudar-los és possible. Quan estiguis amb la teva família, converteix-te només en un amb ells; aleshores comprendre el que és millor per a ells és clar. Tan sols així.

–Mestre Zen Seung Sahn