El món està ple de patiment

Realment no penso en estudiants Zen o mestres Zen. Penso en practicants del zen. Tots som practicants, ja practiquem molt o poc. Ja sigui com a estudiant o com a mestre, la nostra feina és practicar. Per a aquells de nosaltres que som laics, de vegades podrem practicar molt i, de vegades, només una mica. Però hem de seguir practicant. Com a estudiants, aquest és el regal més gran que podem donar a la nostra sangha. Com a mestres, aquest és l’os de l’ensenyament. Però, com ens animem els uns als altres?

Estava revisant el lloc web de Kwan Um i vaig trobar una carta que la Mestra Zen Soeng Hyang (Barbara Rhodes) li va escriure a la seva germana el 1978, un any després de rebre Inka, però molt abans que ella fos la Mestra Zen Soeng Hyang. Estava a punt de seure en un retir de 100 dies, i la seva germana volia saber per què. Bobby va escriure: “El món està ple de patiment. Com es pot aturar? Cada ésser humà té una llavor de compassió i saviesa que ha de ser acuradament alimentada. És la nostra responsabilitat trobar aquesta llavor i fer tot el possible perquè creixi.

“Primer, has de creure que tens aquesta llavor. Després has de preguntar-amb tota la força que tens, “Què és aquesta llavor?” Si realment la busques, entendràs que tots són com tu. Tothom ho té. No tindràs més ganes de tu mateix; només voldràs ensenyar-los a tots com trobar la seva llavor.

“La il·luminació és creure en tu mateix. La il·luminació és trobar la teva llavor. Però el teu treball encara no ha acabat. La teva ment ha de tornar-se prou fort com per ser totalment sàvia i compassiva moment a moment en qualsevol situació “.

Així que això és el que hem de fer: trobar aquesta llavor i nodrir-la perquè floreixi en compassió. Veure aquesta llavor en altres perquè, sense necessitat de dir res directament, es encoratgi a que la seva pròpia llavor floreixi.

Així és com era el Mestre Zen Seung Sahn. No havia de dir-ho directament, però estava clar que realment creia en nosaltres. I això és el que tenim per oferir-nos els uns als altres: creure realment en els altres. Creure en la nostra ment no-se, el nostre centre fort, la nostra direcció. Creure en la nostra naturalesa de Buda: teva, meva, de tots. Per a mi, aquesta és l’essència de ser un estudiant Zen: practicar i nodrir aquesta llavor en nosaltres mateixos i en tots els altres.

Per La Mestra Zen Bon Hae