Ajudar-se els uns als altres

El Sutra de Avatamsaka diu: “Si vols entendre als Budes de el passat, present i futur, llavors has de veure la naturalesa de tot l’univers com creada només per la ment”.

Tots entenem de què està parlant aquest sutra en algun nivell. Si som feliços i actius, llavors tot el món que ens envolta es torna alegre. Però, quan estem tristos o deprimits, fins i tot els núvols es veuen tristos i la pluja es converteix en les llàgrimes de l’món. Tot es converteix en un problema, i som espectadors passius en un món que no és de la nostra creació.

Pal, kasa, túniques, escriptures, sutres, mestres, Buda, religions: tot això són en realitat només placebos. Però mentre tinguem ment, els necessitem. I fins i tot si no mantenim la ment, tornant-nos completament lliures, encara els necessitem. Fins i tot si un únic ser encara està enredat en les seves dificultats i patiment, llavors hem de posar-nos la nostra túnica i practicar el zen juntament amb ells. Perquè d’això es tracta: convertir-nos en companys, ajudar-nos mútuament.

Pel Mestre Zen Ji Kwang