Veure el teu propi karma

Carta d’un estudiant

Hola Ken,

Com estàs? Tinc una pregunta sobre veure el Karma… He estat treballant “només no sé” i Seung Sahn parla molt sobre veure el nostre Karma i després poder utilitzar-lo per ajudar els altres. També he escoltat el podcast de Carlos a Sit, Breathe, Bow i parla del mateix. Tot fa que vulgui viure a un centre Zen per practicar, però aquest no és el meu Karma en aquest moment. Ser el pare del meu fill és el meu Karma i suposo que sempre he sapigut que ser un pare era el meu Karma. Tanmateix, em trobo dividit en ambdós sentits. Com puc veure el meu Karma quan no tinc un grup de pràctica al que assistir regularment?

Sobre la tasca de la brúixola del zen que em vas donar… no sé el que faig quan ho veig com una pintura. Dits que escriuen en un iPhone, el correu electrònic és una manera convenient de dir ?

A més, la resposta pels deures, què significa quan Joju es va posar les sandàlies al cap i s’en va anar? Les meves sandàlies estan al cap, adéu Ken.

Resposta del mestre zen Jok Um (Ken Kessel)

Gràcies per escriure. Acabem de tornar de fora de l’estat, així que rebo el teu correu electrònic ara.

Hi han alguns errors tipogràfics al teu correu electrònic. Com van aparèixer? Què es pot fer amb ells? Si ho veus, llavors entens veure el teu karma. No és una cosa especial, i el karma no està amagat ni es misteriós. Tampoc és una cosa. És una manera de parlar de les teves tendències, hàbits, caràcter, afinitats, pensaments, sentiments, relacions i accions. Com podria estar amagat de la teva vista? No es requereix una configuració de les circumstàncies externes adequades per veure el teu propi karma. Voler circumstàncies especials per ajudar-te a veure el teu karma és una mena de karma per veure. Si vols honorar el teu karma com a pare, apren a veure la llum mental dels teus fills. Aquesta serà la teva millor guia. Ells són els més íntims amb tú. Per això, tens la major oportunitat de practicar amb ells. No són la teva sangha a casa?

Si no estàs segurs de com mirar la Brúixola del Zen mentre mires una pintura o un paisatge, passa primer una setmana mirant pintures i paisatges. A continuació, veuràs més fàcilment què significa això. Ja ets molt bo mirant l’oceà, així que tens alguna cosa per seguir.

Pel que fa a JoJu: siusplau, treu les sandàlies del cap. Hi ha un lloc on fan més bé.

Cuida´t,
Ken

Mestre zen Jok Um

(De L’Escola Kwan Um de Zen)