08. Regles del retir online

S’espera que tots els participants segueixin les regles següents i mantinguin l’harmonia de la comunitat durant el temps de retir.

1. El retir es fa en silenci. El mestre zen Seung Sahn va dir: «El silenci és millor que la santedat». Bodhidharma es va asseure en silenci en Sorim durant nou anys. El silenci aprofundeix la nostra pràctica, i ens beneficia a nosaltres i als altres. Si el teu treball no requereix que parlis, guardar silenci t’ajudarà.

2. Arriba a temps a totes les sessions de pràctica i xerrades Dharma. Accedeix sempre a la sala Dharma online puntualment. No entris ni surtis de la sala Dharma durant la meditació o els cants, excepte per anar o tornar d’una entrevista o atendre un imprevist.

3. La meditació caminant és la continuació de la meditació asseguda. Pots sortir del teu espai físic i de la sala Dharma online durant la meditació caminant quan sigui necessari. En tornar a entrar a la sala Dharma online, fes-ho amb el micro apagat.

4. Tothom ha d’assistir a totes les sessions de pràctica. Si estàs malalt i no pots assistir, si us plau notifica-ho al Head Dharma Teacher (HDT) abans de la sessió de pràctica que has de perdre’t.

5. Si durant la meditació tens son o et fan mal les cames pots fer una petita reverència i posar-te de peu darrere el teu coixí per seguir la meditació dret/a.

6. Durant el retir et recomanem que evitis sempre que sigui possible la comunicació amb l’exterior. Realitzar trucades telefòniques, enviar o rebre correu electrònic, etc., et distreurà del teu estat meditatiu.

7. El HDT controlarà l’obertura i tancament de la sala Dharma i l’accés a la sala d’entrevistes. Si tens algun problema o petició, digues-li al HDT.

8. No facis servir roba de colors brillants ni barrets durant el retir.

9. El període de treball és part de la pràctica formal. Aprofita’l per realitzar tasques de casa teva amb atenció plena.

10. Si algun participant trenca alguna de les regles anteriors, se li demanarà que abandoni el retir.