Món famolenc

Hi ha dos tipus de fam en aquest món: fam corporal i fam mental. La fam corporal es resol fàcilment: només alimenta les persones. Però les persones amb fam mental necessiten menjar per les seves ments. Les persones amb fam mental no moren. Volen poder, i després volen més poder. Diuen coses com “El meu camí és correcte, el teu camí no és correcte!” Volen controlar aquest món. No volen perdre la seva bona situació.

Avui en dia, moltes de les persones que diuen que volen la pau mundial tenen por de les armes nuclears. El que volen és no morir, no perdre la seva bona situació. Això no és pau mundial correcta. La majoria dels polítics parlen de la pau mundial d’aquesta manera. Rússia diu: “Volem la pau mundial”. Estats Units diu: “Volem la pau mundial”. Quina pau mundial és la correcta? Aquestes són persones famolenques de ment, que fabriquen bombes i armes nuclears. Parlen sobre la pau mundial, però és només una pau mundial, no una veritable pau mundial. També hi ha moltes persones en aquest món que no volen la pau mundial. Pensen que el món és tan malvat que hauria de ser destruït. També només volen mantenir la seva pròpia bona situació, pel que la seva pau mundial és només per a ells, no per a altres persones. Això tampoc és la pau mundial correcta.

“Vull la pau mundial només per a mi”, aquest tipus de ment està desequilibrada. Elimina aquest fam mental, i el problema de la fam corporal també desapareixerà. Si ens estimem, ens ajudem i ens harmonitzem, llavors la pau mundial és possible.

Pel mestre zen Seung Sahn