Quatre compartiments de l’estómac d’un bou

Molta gent està utilitzant un bou per animar-nos per l’Any de l’Bou.

En el nostre primer dia de l’any lunar, la mestra zen Seong Hyang ens va explicar en Zoom que el bou té un estómac amb quatre compartiments i cada compartiment té una funció diferent. Els bous menjaran gairebé tot tipus de pastura que puguin trobar; per això necessiten quatre compartiments per descompondre i digerir l’herba. Primer, s’empassen tot sense mastegar molt; després, quan els bous tinguin temps, rumiarán una porció d’aliment que torna del primer compartiment, el rumen, a la boca, i així successivament.

A mesura que el menjar es descompon en diferents compartiments de l’estómac, milers de milions d’enzims i sucs digestius es barregen amb el menjar. Una vegada que es completa tot el procés, els nutrients essencials s’extreuen i s’envien a l’torrent sanguini, i la resta va als intestins. La mestra zen Soeng Hyang ens va animar a viure com el bou amb un estómac de quatre compartiments per digerir el nostre karma.

Això m’inspira molt.

A la nostra Escola, el mestre zen Seung Sahn ens va donar algunes eines per transformar el nostre karma, similar als quatre compartiments de l’estómac de l’Bou. Tot aquest procés de digestió és molt interessant. El mateix és cert per a la nostra pràctica. Cada dia interactuem amb moltes persones, inclosos familiars, amics i col·legues. Al mateix temps, moltes emocions, pensaments, negocis, finances, relacions, la recent crisi pandèmica, etc, bloquegen la nostra ment. La nostra ment ha de digerir tot tipus d’informació i, sovint, no tenim temps per filtrar-la. Per això necessitem tenir temps per practicar cada dia per poder digerir les coses que apareixen en la nostra vida i convertir-les en alguna cosa molt útil per a nosaltres i els que ens envolten.

El nostre enzim digestiu és «No sé». Sempre que apareix la ment que discrimina, culpa, etiqueta, depressió o ansietat, és com el bol alimentari que torna a la boca. Fem servir la nostra inhalació i exhalació de la part inferior de l’abdomen per pair tots els pensaments i condicionaments oposats en la nostra vida diària. Els nostres hàbits d’afecció encara hi són quan va a el segon compartiment de l’estómac, on tenim l’enzim de «No retenir». Intel·lectualment entenem però encara, dins de la nostra ment, tenim aquestes emocions i pensaments persistents. Necessitem practicar més el seure, fer postracions i cants per ajudar en el procés. El tercer estómac fa servir l’enzim de «Què és això? Què sóc jo? Què estic fent ara mateix?». Per accelerar el procés de «Deixar-ho tot». El quart compartiment conté l’enzim més productiu de «Només fes-ho». Ara el karma digerit està a punt per ser utilitzat correctament en cada situació, relació i funció.

L’any de l’bou és un any daurat per transformar el nostre karma. Que tot el nostre karma es converteixi en Gran Amor, Gran Compassió i Gran Saviesa. Aquest serà el nostre any meravellós!

Mestra zen Dae Kwan