A la teva família no li agrada el budisme

A la teva família no li agrada que practiquis el budisme, molta gent té aquesta situació. Per què passa això? Perquè t’estimen. Tots els éssers humans volen protegir les persones que estimen. Perquè tots els éssers humans tenen una idea del que és la vida correcta i el que és bo per a la seva família i els seus fills. Tothom té això.

Eugene és director d’un centre Zen a Txecoslovàquia. Els seus pares són uns bons catòlics de primera i mai no han sentit parlar del budisme. El budisme als països d’Europa de l’Est és realment nou i la gent considera que podria ser un culte. Després d’acabar un retir de set dies, Eugene va dir: «Su Bong Soen Sa, anem al lloc dels meus pares i descansem una mica». De seguida, em vaig sentir una mica incòmode: «Estàn d’acord els teus pares?», Va dir : «No et preocupis». Llavors vam anar allà. Quan vam arribar a la seva casa, la seva mare va treure menjar, tot vegetarià. Mai menjen vegetarià, però va treure menjar vegetarià. Després del menjar, em vaig estirar i vaig dormir al sofà al costat del menjador, perquè podia percebre que la ment de la seva mare era molt oberta. El sentiment era com «Tu ets el meu fill. Per a mi, ets família.» Així que vaig poder fer això. Però encara no ho entenia.

Al voltant de les nou en punt, el pare d’Eugene va tornar a casa. Eugene es va aixecar del seu seient i va anar a l’armari, va treure les ulleres del seu pare, les va sostenir i va dir: «Pare, seieu, si us plau». Va donar al seu pare les ulleres, i després ens va presentar. Llavors vaig comprendre, aquest Eugene és un fill correcte de primera. No depèn de la seva pràctica o del que creu o no creu, sempre té una relació, funció i situació correctes amb la seva família.

Així que a la seva família no li importa, si fa pràctica de meditació o pràctica del dimoni. El més important és la relació amb el nostre fill. Aquesta és la prova. «Una acció és millor que deu mil paraules». Una acció: el que feu és més enllà de la dependència del nom i de la forma.

Mestre Zen Su Bong

(De L’Escola Kwan Um de Zen)