Creu en el teu veritable jo

El millor que un mestre pot donar a un estudiant és que l’estudiant cregui en ell mateix. Per aixó, la gent venía a escoltar el mestre Zen Seung Sahn, i el que obtenía d’ell és no estar aferrat a les seves paraules. I el que obteníes d’ell és aquesta energia increïble i aquest increïble estar centrat, i aquesta claredat increïble, i la constatació que també ho podíes tenir, i de fet ja ho teníes. És el millor que el mestre pot oferir a l’estudiant

L’alumne no ha de creure en el mestre com aquesta autoritat exterior, sinó que l’alumne s’ha d’adonar que el que té aquest mestre, ja ho te. És teu. No heu d’anar a cap altre lloc per aconseguir-ho. Així, per a mi, la feina del mestre és animar a la gent a practicar, animar-los a trobar-ho per ells mateixos, animar-los a creure en ells mateixos. És la meva feina.

I creure en el seu veritable jo. No en el sentit de «Oh, sóc el millor en tal» o «sóc el millor en cual». No aquest tipus de creença en tu mateix. Creu en aquest veritable jo que no et pertany. És molt més gran que tu. Creu en això, i tot allò que facis prové d’això. Cosa que, per descomptat, no passa mai del tot, ni tan sols amb el mestre zen Seung Sahn, ni tan sols amb Buda. Però, el més possible, tot el que fem prové d’aquest centre, prové d’aquest veritable jo, del que no som propietaris. No és nostre. I és completament nostre.

–Mestra zen Bon Hae